![](/media/lib/324/n-protezy-f42af9b05d62ffb5c4a8f6c09dd5891f.jpg)
Proteza sama zwalczy infekcje jamy ustnej
10 października 2018, 05:17Powszechnie występujące infekcje jamy ustnej mogą być zwalczane za pomocą „doładowywanych” żywic zabijających bakterie i grzyby. Naukowcy z Manchester Metropolitan University poinformowali o znalezieniu sposobu na poradzenie sobie np. z kandydozami
![](/media/lib/144/n-szampan-220272e76e9e6ab6d1d27c249771650f.jpg)
Szampan na zdrowie
9 maja 2013, 10:43Spożywanie od jednej do trzech lampek szampana tygodniowo chroni przed związaną ze starzeniem się utratą pamięci oraz spowalnia rozwój wielu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. demencja. Naukowcy z University of Reading dowiedli, że obecne w szampanie związki fenolu poprawiają pamięć przestrzenną
![](/media/lib/66/2010-world-cup-adidas-fountain-698d93f0e9b05f5b1ae13f2d600e2826.jpg)
Matematyka przewiduje zwycięzcę mundialu
10 lipca 2010, 10:07Piłkarski świat z zapartym tchem obserwował niemiecką ośmiorniczkę, Paula, który dotąd trafnie typował zwycięzców kolejnych meczy. Tymczasem na Uniwersytecie Londyńskim naukowcy przewidują zwycięzcę Pucharu Świata bardziej naukowo - przy pomocy matematyki i komputera.
![](/media/lib/314/n-kwantowesplatanie-f17bf0abab9c0a8de74d9b9767da0d55.jpg)
Pierwsze splątanie organizmu żywego i fotonu
30 października 2018, 10:33Grupa naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie donosi o udanym splątaniu bakterii z fotonami. W październikowym numerze Journal of Physics ukazał się artykuł zespołu pracującego pod kierunkiem Chiary Marletto, który przeanalizował eksperyment przeprowadzony w 2016 roku przez Davida Colesa i jego kolegów z University of Sheffield.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Probiotyki zmieniają działanie mózgu
29 maja 2013, 10:12Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles jako pierwsi zdobyli dowody, że bakterie spożyte z pokarmem wpływają na funkcjonowanie ludzkiego mózgu.
![](/media/lib/34/2719467658_e743e396f0-9cf1d9a0b93d467f481602713f6f0117.jpg)
Rozkład kości kontroluje poziom cukru
23 lipca 2010, 17:58Amerykanie ustalili, że do podtrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi potrzebny jest proces usuwania starych kości przez komórki kościogubne (tzw. resorpcja). Odkrycie można wykorzystać, projektując lepsze leki na cukrzycę typu 2.
![](/media/lib/330/n-martwe-11da22037f08ff95ef60964572745218.jpg)
Sodoma: to meteoryt zniszczył osadnictwo z epoki brązu?
26 listopada 2018, 11:15Około 3700 lat temu eksplozja meteorytu mogła zniszczyć osadnictwo na północnym brzegu Morza Martwego, wynika z badań przeprowadzonych przez Philipa Silvię z Trinity Southwest University.
![](/media/lib/118/n-papieros-009d16360e3742f402a463b4601db613.jpg)
Tytoń szkodzi mimo wietrzenia pomieszczeń
21 czerwca 2013, 10:26Naukowcy z Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) jako pierwsi na świecie dowiedli, że ekspozycja na pozostałości dymu tytoniowego, które osiadają na wszelkich możliwych powierzchniach, prowadzi do uszkodzeń DNA. Uczeni wykazali również, że w takim przypadku ciągłe wystawienie na mniejsze dawki jest bardziej niebezpieczne niż gwałtowna ekspozycja
![](/media/lib/332/n-stixfresh-e4d4207c23d21a73d16ea8b1f8d9a2a6.jpg)
Naklejka wydłuża czas przydatności owoców do spożycia i zapobiega ich wyrzucaniu
14 grudnia 2018, 12:46Pewna malezyjska firma twierdzi, że oferowana przez nią naklejka zapobiega psuciu owoców nawet przez 2 tygodnie. StixFresh zawiera substancje opóźniające dojrzewanie, dzięki czemu owoce dłużej pozostają świeże.
![](/media/lib/113/n-1176368890_454545-30d9407fae8a58cdd373847fd7266341.jpeg)
Cholina wspomaga pamięć i uwagę
12 lipca 2013, 11:01Badania na szczurach pokazały, że spożywanie choliny, która występuje m.in. w jajach, soi i zarodkach pszennych, poprawia pamięć długotrwałą i zdolność utrzymywania uwagi.